Medelhavsbröd

Byt ut tomaterna mot samma mängd hackade svarta oliver. Öka då mängden olivolja till 3 msk och ta bort saltet. Är det örtmarinerade tomater så uteslut oreganon. Ger 1 stort eller 2 små bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk oregano
  • 1½ dl hackade marinerade soltorkade tomater
  • 4 dl rågsikt
  • Ca 8 dl vetemjöl (öka eller minska beroende på hur klibbig degen blir – den ska vara smidig och lossna från bunken utan att kladda)
  • Grovt salt
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen och rör ut den med vattnet. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta in mjölet.
    2. Jäs degen 30-45 minuter övertäckt med handduk.
    3. Knåda degen igen och forma ett eller två bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över dem. Skär några skåror diagonalt på ovansidan och strö lite grovt salt i skårorna.
    4. Sätt ugnen på 225 ° och låt bröden jäsa i 20-30 minuter täckta med handduk.
    5. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i cirka 30 minuter. Låt dem svalna på galler.

    Liknande recept

    5
    50 min
    1-2
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben