Medelhavssoppa med vita bönor

Serverar: 4-5 portioner

Bönorna i soppan ger smalt och nyttigt protein samt fibrer och mättar väl.

Ingredienser

  • 300 g små vita bönor
  • Vatten
  • Salt
  • Pepparkorn
  • 1 gul lök
  • Soppan
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4-5 selleristjälkar
  • 2-3 morötter
  • 2-3 skalade tomater
  • Olivolja
  • 1-2 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 ½ liter grönsaksbuljong
  • Tillbehör
  • 2-3 skivor dagsgammalt Italiensk lantbröd
  • 1 finhackad gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • Färskriven parmesanost
  • Olivolja
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i blöt över natten, häll sedan av vattnet. Lägg dem i lättsaltat vatten med peppar korn och skivad lök. Koka tills bönorna är knappt mjuka, 30-35 minuter. Sila av kokspadet och skölj bönorna.
    2. Gör i ordning grönsakerna medan bönorna kokar. Skala löken och skär i klyftor, skiva vitlök, selleri och morötter och skär tomaterna i bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull och lägg allt eftersom i de andra grönsakerna. Krydda med rosmarin. Häll på buljongen och koka upp. Koka ca 10 minuter.
    3. Häll i bönorna och koka soppan ytterligare ca 20 minuter, tills både bönor och grönsaker är mjuka.
    4. Rosta brödskivorna och skär dem i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Servera soppan med rostade brödtärningar, hackad lök, vitlök, riven parmesanost och några droppar god olivolja på varje portion

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben