Mias 2-dagarsbröd

Tid: 2 dagar

Jag älskar att sätta fördeg, blir lite surdegsfeeling. OK man måste planera men det är sååååååååå gott.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1 ½ dl rågmjöl
  • 1 ½ dl rågsikt
  • 15 g jäst ca (lite mindre än 1/4 paket på 50 g)
  • ½-1 dl linfrö
  • 3 dl hett vatten
  • Dag 2
  • Varmt vatten, ca 2 dl
  • 1-3 msk Olja
  • 1 msk salt
  • 1 näve solrosfrö (om så önskas)
  • 10 g jäst (inte nödvändigt)
  • 1 näve torkad frukt klippt i bitar
  • 1 näve hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Blanda ingredienserna i en bunke, utom jästen, o häll på kokhett vatten, rör om så allt blandas. Täck med plastfolie.
    2. Låt stå tills blandningen har 37 grader ungefär, blanda då i jästen till dag 1. Rör om ordentligt och täck med plast igen – låt stå så länge som du har tid. Gärna över natten.
    3. Dag 2 eller efter ett antal timmar:
    4. Häll på lite mer varmt vatten (en kopp), olja, salt och mer mjöl, rågsikt. Även resten av ingredienser som du själv bestämmer. Arbeta i maskin minst tio minuter till bra konsistens.
    5. Jäs till dubbel storlek.
    6. Grädda i mycket varm ugn först, 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 200. Låt gräddas till brödet låter färdigt.
    7. Vila utan duk innan du skär upp och njuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben