Min helstekta lax med knaprigt täcke

Serverar: 10 portioner

Ingredienser

  • 1 lax ca 2 kg efter rensningen
  • 50 g smör
  • 2 knippor dill
  • Marinad
  • 1 ½ msk salt
  • vitpeppar
  • 1 msk socker
  • 1 msk olja
  • 2 msk citronsaft
  • Panering
  • 75-100 g smör
  • 1 dl hackad dill och gräslök
  • ½ tsk paprika
  • 3-4 dl smulat torrt vitt bröd
  • Garnering
  • 1 citron
  • dillkvistar
  • Gräslöksås
  • 2 dl vitt vin
  • 3-4 kryddmått vitpeppar
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl finklippt gräslök
  • 4 dl creme fraiche
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • Instruktioner

    Skölj av laxen och lägg den på en skärbräda. Flå av skinnet försiktigt på båda sidor. Smöra ett ugnsäkert fat med smöret och täck med mycket grovt hackad dill, både stjälkar och blad. Blanda salt och nymald vitpeppar till marinaden med socker, citronsaft och olja. Pensla laxen runt om och lägg den på fatet. Låt den stå övertäckt med aluminiumfolie 2-4 timmar. Sätt in laxen med foliet över i 200 grader ugnsvärme och låt den stå i 30 minuter. Smält under tiden smöret till paneringen. Tillsätt paprika och dill. Skär bort kanterna på vitt bröd och smula sönder brödet mellan handflatorna håll dig över en rätt stor skål så smular det inte runt hela köket. Blanda ner brödet i smöret. Tag ut laxen efter 30 minuter, tag av foliet och täck fisken med det saftiga brödet. Sätt åter in den ugnen och låt stå i 15-30 minuter, så att brödtäcket får fin färg och laxen är genomstekt. Låt stå 3-4 minuter före serveringen. Garnera med citronhalvor eller -klyftor och några dillkvistar. Servera med kokt färsk potatis och gräslöksås. Gräslöksås: Blanda vin och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Klicka i creme fraiche och koka ihop såsen 10-15 minuter på stark värme. Vispa då och då. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt gräslöken och klicka i smöret. Låt såsen koka upp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben