Mjölkchokladglass med krokant och hjortronjelly

Serverar: 8 portioner

Mjölkchokladglass med krokant och hjortronjelly. Mums!

Ingredienser

  • Krokant
  • ½ dl socker
  • 25 g sesamfrö
  • 1 tsk smör
  • Glass
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ½ msk honung
  • 1 ½ dl råsocker
  • 5 stora äggulor
  • 100 g mjölkchoklad, hackad
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • Jelly
  • 6 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten
  • 500 g hjortron
  • 7 ½ dl vatten
  • ½ dl färskpressad citronsaft
  • ½ dl socker
  • Garnering
  • Eventuellt tunna skivor av rostad kokos
  • Hackad krokant
  • Krokantchips
  • Instruktioner

    1. Gör krokanten: Smält sockret gyllenbrunt i en liten kastrull. Rör ner sesamfrö och smör. Häll smeten på ett bakplåtspapper och låt kallna. Krossa det mellan två bakplåtspapper med en kavel. Fortsätt med glassen: Koka upp mjölk, honung och ¾ dl råsocker. Slå det över de lätt uppvispade gulorna och resten av råsockret. Sjud blandningen under omrörning tills den har nått 85ºC. Häll ¼ av den heta äggsmeten över chokladen så att den smälter. Tillsätt resten av äggsmeten och häll direkt i en väl kyld bunke. Rör om då och då, låt svalna.Vänd ner yoghurten och kör smeten i glassmaskin eller ställ smeten i frysen och rör med visp varje halvtimme. När glassen börjar stelna rörs ¾ dl krokant ner i glassmassan. Gör jellyn: Koka hjortron, vatten, citronsaft och socker i en kastrull tills 1 liter återstår. Sila och rör ner gelatinet i den heta saften. Rör om och häll upp blandningen i portionsformar à 1 dl eller i en 1 liters form. Låt svalna och därefter stelna i kylen, ca 4 timmar.
    2. Servering: Lägg upp jellyn på rostad kokos och skeda upp glassen på smulad krokant. Garnera med ett krokantchips.
    3. Kommentar: Krokantchips görs på samma sätt som krokanten men med bara 1 msk sesamfrö. Häll upp massan på ett bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla tunt så fort som möjligt och skär ut trianglar innan den stelnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    emseli 12 november 2011

    ojoj, det här låter och ser farligt ut!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben