Enkel, snabb och farligt god chokladkola!
Blir cirka 60-70 kolor.
Ingredienser
100 g smör
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
En knivsudd salt
125 g mörk choklad
Instruktioner
Smält smör och vispgrädde i en kastrull.
Tillsätt strösocker, ljus sirap och salt och låt koka upp.
Bryt chokladen i bitar och tillsätt.
Koka på 2:an i 15-20 minuter och gör kulprov efter 15 min för att se om det behövs kokas några minuter till. För mig brukar det räcka med 15-17 minuter.
Lägg ett smörpapper i en avlång sockerkaksform, pensla ev med lite olja, häll i kolan och ställ kallt en stund och skär sedan i skivor som på bilden och dela dem sedan i små kolor som man kan slå in i små mellanläggspapper.
Hmmmmmmmmmm, kokade smeten i mer än 45 minuter men det blev ingen kola.
Så denna kola får vi äta med sked ur formen :o(
Någon som vet vad felet kan vara?
Lisa3514 december 2010
Hm, vad tråkigt för dig =(.......... och konstigt för jag gör precis som jag skrivit och det blir alltid bra. Det är det jag gillar med detta recept att det går fort och att den inte fastnar i tänderna =)
Sugarcake14 december 2010
Jag hade samma problem. Sedan läste jag lite andra recept och använde en termometer och kokade upp till 120grader, vilket tog ett tag, men då blev det bra tillslut =)
Tingeling1315 december 2010
Okej, då ska jag också testa att använda termometer, för kolan ser ju supergod ut.
Tack
kin4717 december 2010
Koktiden är beroende på hur stor bottenytan på kokkärlet är - större yta kortare tid.
nina9919 december 2010
Lättgjord och jättegod. Gör kulprov så att den blir lagom. Jag hade högre värme än tvåan, liten kastrull och småkokade i ungefär 4o min, Ständig omrörning.
jeanettli20 december 2010
Kolan är fantastiskt god. Det är som sagt kulprovet som är tricket!
Hooon5 december 2011
Riktigt gott! :) Mycket bra recept. Fast jag tillsatte också rivet apelsinskal, gott ;)
gottegrisen3719 december 2011
Underbart goda !!
publikhav3 november 2012
Lätta och smidiga att göra. Nästa gång ska jag ta 50/50 mörk/ljus choklad. Hade i lite pepparmints arom som kommer som en gnutta smak i slutet när man har kolan i munnen :)
heididiane13 december 2012
Supergod!
Använde mörk toblerone, det blev mumsigt!
Fick också koka lite längre, ca 35min i 1,5l gryta.... provar nåt större nästa gång så går det nog snabbare :)
Tack för ett bra recept :)
LenaBE121 december 2012
Jättegod chokladkola, jag glömde ta i saltet men det blev bra ändå.
Brianna115 december 2013
Underbart god, seg chokladkola.
Jag kokade till 120 grader och den blev perfekt!
Hmmmmmmmmmm, kokade smeten i mer än 45 minuter men det blev ingen kola. Så denna kola får vi äta med sked ur formen :o( Någon som vet vad felet kan vara?
Hm, vad tråkigt för dig =(.......... och konstigt för jag gör precis som jag skrivit och det blir alltid bra. Det är det jag gillar med detta recept att det går fort och att den inte fastnar i tänderna =)
Jag hade samma problem. Sedan läste jag lite andra recept och använde en termometer och kokade upp till 120grader, vilket tog ett tag, men då blev det bra tillslut =)
Okej, då ska jag också testa att använda termometer, för kolan ser ju supergod ut. Tack
Koktiden är beroende på hur stor bottenytan på kokkärlet är - större yta kortare tid.
Lättgjord och jättegod. Gör kulprov så att den blir lagom. Jag hade högre värme än tvåan, liten kastrull och småkokade i ungefär 4o min, Ständig omrörning.
Kolan är fantastiskt god. Det är som sagt kulprovet som är tricket!
Riktigt gott! :) Mycket bra recept. Fast jag tillsatte också rivet apelsinskal, gott ;)
Underbart goda !!
Lätta och smidiga att göra. Nästa gång ska jag ta 50/50 mörk/ljus choklad. Hade i lite pepparmints arom som kommer som en gnutta smak i slutet när man har kolan i munnen :)
Supergod! Använde mörk toblerone, det blev mumsigt! Fick också koka lite längre, ca 35min i 1,5l gryta.... provar nåt större nästa gång så går det nog snabbare :) Tack för ett bra recept :)
Jättegod chokladkola, jag glömde ta i saltet men det blev bra ändå.
Underbart god, seg chokladkola. Jag kokade till 120 grader och den blev perfekt!