Mjuk kanelkaka med cognacsaprikoser
Aprikos och cognac, driver fram varandras smaker. En skiva till kaffet ger ny energi för vidare julstök.
Ingredienser
150 g torkade aprikoser
3 msk cognac
75 g smör
2 ägg
1½ dl socker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1½ dl gräddfil
Instruktioner
- Skär eller klipp aprikoserna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Häll över cognacen och täck över med plastfolie eller ett fat. Låt dra i ett par timmar, gärna över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna. Smörj och mjöla en avlång bakform som rymmer ca 1½ liter.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner alla torra ingredienser men spara 1 msk av vetemjölet och blanda med aprikosbitarna.
- Tillsätt gräddfilen och det ljumma smöret och rör varsamt smeten slät. Vänd till sist ner de mjölade aprikosbitarna och häll smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kontrollera med en sticka att den är torr. Låt kakan vila en kort stund i formen innan den stjälps upp att kallna under formen eller under en bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)