Mjuk kanelkaka med cognacsaprikoser

Serverar: 1 portioner

Aprikos och cognac, driver fram varandras smaker. En skiva till kaffet ger ny energi för vidare julstök.

Ingredienser

  • 150 g torkade aprikoser
  • 3 msk cognac
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl gräddfil
  • Instruktioner

    1. Skär eller klipp aprikoserna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Häll över cognacen och täck över med plastfolie eller ett fat. Låt dra i ett par timmar, gärna över natten.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Smält smöret och låt det svalna. Smörj och mjöla en avlång bakform som rymmer ca 1½ liter.
    4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner alla torra ingredienser men spara 1 msk av vetemjölet och blanda med aprikosbitarna.
    5. Tillsätt gräddfilen och det ljumma smöret och rör varsamt smeten slät. Vänd till sist ner de mjölade aprikosbitarna och häll smeten i formen.
    6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kontrollera med en sticka att den är torr. Låt kakan vila en kort stund i formen innan den stjälps upp att kallna under formen eller under en bakduk.

    Liknande recept

    3.8
    50 min
    10-12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben