Mjuk tranbärskaka med glasyr

En perfekt saftig sockerkaka till glöggen

Ingredienser

  • 3 dl torkade tranbär
  • Pressad saft av 1 apelsin, ca 1 dl
  • 200 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • Glasyr och garnering
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • Färska eller torkade tranbär
  • Färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Lägg tranbären i apelsinsaften och låt dra i ett par timmar eller över natten. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en kransform som rymmer ca 1 ½ liter.
    2. Rör smöret och socker vitt och poröst. Rör ner äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Blanda tranbären med ca 1 msk vetemjöl. Blanda resten av mjölet med bakpulvret och sikta ner i smeten.
    3. Tillsätt de mjölade tranbären och rör varsamt smeten slät. Skeda upp smeten i kransformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timma. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp för att kallna under form eller bakduk.
    4. Blanda florsockret och vattnet, ringla glasyren över den kalla kakan. garnera med tranbär och mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben