Mjukkakor från moskosel

Serverar: 13 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Mjuka kakor som jag har gjort lite sörmländska. Ett absolut måste är en kruskavel samt för enkelhetens skull en bakspade.

Ingredienser

  • 3 pkt jäst
  • 10 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk hel anis
  • 1 msk hel fänkål
  • 300 g margarin
  • ½ dl sirap
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl rågmjöl
  • 17 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Häll i lite mjölk i i matberedaren och smula ner jästen, låt den gå på lägsta hastigheten. Under tiden smält ner margarinet i en kastrull, häll sen ner resten av mjölken. Obs! när kastrullens innehåll är fingervarmt, häll det då i matberedaren, samt resten av ingredienserna förutom mjölet som ska komma sist.
    2. Ett tips: Stöt anis och fänkål i en mortel för mer smak.
    3. Bearbeta degen i ca 10 minuter tills den är en aning klibbig. Eventuellt lite mer mjöl.
    4. Jäs degen 1 timme, kavla ut lagom stora kakor ½ cm tjocka, avsluta med kruskaveln, var inte snål med mjölet vid utbakning. Lägg sedan kakorna för jäsning när allt är utbakat.
    5. Ha högsta ugnsvärme med en plåt i mitten. Grädda kakorna ljusbruna, låt dem svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 15 min
    20
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben