Moas krämiga räksoppa md cognacsspets

Serverar: 4 portioner

En slät och fantastiskt god räksoppa.

Ingredienser

  • 1-1 ¼ kg räkor
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri eller 2-3 stjälkar bladselleri
  • smör
  • 8 dl vatten
  • 4-5 msk vetemjöl
  • 4 msk tomatpure
  • 1 dl torrt vitt vin
  • örtsalt
  • cayenne
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk cognac (alt. torr sherry)
  • lite tunnstrimlat citronskal
  • Instruktioner

    Smält 25 g smör i en vid katrull och lägg i räkskalen + strimlad lök och selleri. Fräs under omrörning på knapp medelvärme ca 10 minuter och späd sedan med 8 dl vatten. Koka sakta under lock. Låt stå och dra i ca 10 minuter och sila upp. Fräs samman 50 g smör och mjölet under omrörning och späd med räkspadet lite i omgångar under vispning. Blanda i tomatpure, krydda och koka ca 10 minuter. Ta undan 16 räkor och kör resten i matberedaren. Häll i hälften av soppan och kör till en slät fin pure. Blanda med resten av soppan och vinet och koka upp. Rör ned vispad grädde och cognac och hetta upp. Fördela de hela räkorna i värmda fat, häll över soppan och toppa med citronrasp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben