Moccakola med rostade hasselnötter

Serverar: 50 portioner

Det här är tre av mina smakfavoriter – chokladkola, espressokaffe och rostade hasselnötter, förenade i en ljuvlig kola. /Johanna Westman Receptet är från boken Julboken av Johanna Westman.

Ingredienser

  • 4 msk starkt espressokaffe
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
  • 100 g smör
  • Instruktioner

    1. Förbered en långpanna, lägg i bakplåtspapperet i botten så att det går upp litet på kanterna.
    2. Brygg espressokaffe.
    3. Hacka de rostade hasselnötterna lite grovt.
    4. Häll kaffet, grädde, socker, sirap, kakao och smör i en kastrull.
    5. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett steg och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10–15 minuter och gör sedan ett kulprov (se nedan). Rör om då och då.
    6. Kulprov: Droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om den går att forma till en fast men mjuk kula är smeten klar, annars låter du den koka några minuter till
    7. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Strö över hasselnötterna. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst halvtimme, gärna över natten.
    8. Skär kolan i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora.
    9. Vira in kolorna i bitar av bakplåtspapper som du klipper till i bitar som är ca 5 x 4 centimeter stora.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben