Mördegskaka med svartvinbärsglasyr

Serverar: 12 portioner

Svartvinbärsglasyren ger en frisk smak åt kakan.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg
  • Fyllning 1
  • 1½ dl sötmandel, finhackad
  • 250 g mandelmassa
  • 2 st bittermandlar, rivna
  • 1 ägg
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning 2
  • Svartvinbärssylt
  • Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med smort bakplåtspapper.
    2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker på bakbordet och hacka ner smöret, tillsätt det lättvispade ägget och arbeta ihop degen. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 gånger 40 centimeter och lägg den i långpannan. Ställ kallt en liten stund.
    3. Skålla, skala och finhacka mandeln, riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint ner i en bunke. Tillsätt mandeln, det lätt vispade ägget och smöret. Rör tills smeten är mjuk och bredbar. Bred smeten över mördegen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
    4. Bred ett tunt lager sylt på den heta kakan. Låt kakan svalna och ställ den sedan kallt.
    5. Rör ihop ingredienserna till glasyren. Prova först på en kaka, är glasyren för tunn så rör ner mer florsocker, är den för tjock avhjälps det med några droppar vatten. Skär kakan i 5 centimeter breda remsor, pensla eller bred på glasyren och skär sedan 2 centimeter breda snittar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben