Lavendel i kakor? Hm. Värt att pröva i varje fall. Har hört att det skall vara gott.
Ingredienser
55 g råsocker, plus extra att strö över
1 tsk hackade lavendelblad
115 g smör, rumsvarmt
Finrivet skal av 1 citron
175 g vetemjöl
Instruktioner
Kör socker och lavendelblad i en matberedare tills lavendeln är mycket finhackad. Tillsätt sedan smör och rivet citronskal och kör till en ljus och luftig deg. Lägg den i en stor skål, sikta ner mjölet och arbeta ihop till en fast deg.
Lägg degen på ett ark bakplåts- eller smörpapper och lägg ett nytt ark papper ovanpå. Pressa ner degen försiktigt med en brödkavel och kavla ut den till 3-5 mm tjocklek. Ta bort det översta papperet och ta ut runda kakor med ett kakmått, 7 cm i diameter. Knåda ihop och kavla ut degresterna och ta ut fler kakor.
Lyft över kakorna på en smörad bakplåt. Nagga dem med en gaffel och grädda dem i 150° varm ugn i 12 minuter eller tills de är ljust gyllenbruna. Låt kakorna svalna på bakplåten i 2 minuter och därefter kallna på ett bakgaller. Pudra över råsocker medan kakorna fortfarande är varma.