Mörk viltfond

Denna fond får en kraftig smak.

Ingredienser

  • 1 kg ben och puts
  • MARINAD
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 persiljestjälk
  • 1 timjanskvist
  • 1 lagerblad
  • 2 nejliker
  • 10 pepparkorn
  • 10 enbär
  • 1 liten rosmarinkvist
  • 1 liter rödvin
  • salt
  • 1/2 flaska rödvin
  • 100 g hackade champinjoner
  • 10 krossade enbär
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 1/2 dl vatten
  • Instruktioner

    Ansa, skölj och skiva grönsakerna och blanda med kryddor och 1 liter rödvin. Lägg ned och puts och ben i marinaden och låt det ligga i 2 dygn. Häll av marinaden och lägg ben och puts på ett hushållspapper så att resterande marinad rinner av. Bryn alltsammans i omgångar i olja. Lägg det sedan i en stor gryta och salta. Häll på den halva rödvinsflaskan och tillsätt champinjonerna, enbär och peppar. Låt det koka ihop. Tillsätt vattnet. Sila marinaden och tillsätt den. Låt alltsammans koka upp och skumma väl. Koka fonden på svag värme i 1-2 timmar. Smaken blir intensivare ju längre den kokar.Sila fonden. Den kan frysas i småportioner som sedan späds med vatten eller svag bulljong om man vill ha en mildare smak. Om man låter fonden koka länge bildas gelé, sk köttglace. Låt den kallna, förvara den i kylskåp och använd den som bas till såser.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben