Ett enkelt och lättlagat grovt rågbröd som är gott att äta redan samma dag.
Ingredienser
100 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
2 dl mörk sirap (noga)
2 msk matättika
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
14 dl grovt rågmjöl
Instruktioner
Smörj två avlånga brödformar (formarna ska vara 1½-2 liter stora). Lös jästen i det fingervarma vattnet.
Därefter blandar du i resten utav ingredienserna. Degen blir kletig och fast i konsistensen. Ska alltså inte knådas utan bara röras ihop i en bunke för att sedan delas upp i varsin form. Platta ut degen med hjälp av en vattensköljd matsked så går det lättare.
Sätt ugnen på 200 grader. Jäs bröden i 30 minuter.
Bakas sedan i 1 timme på 200 grader därefter sänker du temperaturen till 175 grader och låter brödet bakas i ytterligare ½ timme.
Pensla sedan brödet med vatten och låt de ligga och svalna under en handduk eller bakduk.
Tips! Brödet blir mörkt i färgen men om du tycker att det blir för mörkt lägg ett bakplåts-papper över bröden i ugnen mot slutet. Vad gäller matättikan så finns blandningen på respektive ättiksflaska.