Morötter och vitkål på sydfranskt vis

Serverar: 4 portioner

Sommarens späda morötter och vitkål blir till en härlig grönrätt att servera till stekt kassler, stekt falukorv eller bacon. Timjan och vitlök ger en fin smak och med lite vitt vin blir det om möjligt ännu godare!

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 1 litet vitkålshuvud
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1-1½ tsk torkad timjan
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • ½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skrapa morötterna och skär dem i mindre bitar, t ex 1 cm tjocka skivor eller grova strimlor. Skär kålhuvudet i 4 stora klyftor. Skär bort stocken och skär kålen grovt i ca 1½ cm breda strimlor. Skala lök och vitlök och skär allt i skivor.
    2. Fräs smöret i en gryta och låt det bli lite brunt. Lägg i morötter, vitkål och lök. Fräs allt över stark värme någon minut. Rör om då och då.
    3. Tillsätt vitlök, timjan, grönsaksbuljong och salt. Sjud under lock i 4-5 minuter, morötterna får inte bli mosiga. Ganera med lite örtgrönt.
    4. Servera rätten till stekt kassler, stekt falukorv eller mjukstekt bacon, stekta fläskkotletter, kyckling eller grillad fläskkarré. Kokt potatis eller potatismos passar bra till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben