Ett gott och saftig bröd som bakas med ljust lantbrödsmjöl.
Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten
3 dl finrivna morötter
2 msk färskrepad timjan
50 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
2 dl solroskärnor
Ca 14 dl ljust lantbrödsmjöl
Instruktioner
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt morot och timjan. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt och solroskärnor. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
Täck degen med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Forma till ett runt bröd som läggs i en väl mjölad korg. Korgen ska vara så stor att degen ska få plats när den jäst till dubbel storlek. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp varsamt upp det färdigjästa brödet på bakpappersklädd plåt och ställ in den i nedre delen av den heta ugnen. Sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet färdigt, vilket tar ca 30 minuter.
Hela familjens favvo bröd nu för tiden :)