Detta brödet har en strykande åtgång här hemma både hos de stora och små.
Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt
200 g grovt rivna morötter
2 msk olivolja
Smör och mjöl till formarna
1 äggula och vatten till pensling
Ca 1 msk flingsalt
Instruktioner
- Smula ner jästen i det ljumna vattnet.
- Blanda samman mjöl och salt i en skål. Riv morötterna och blanda ner dem och olivoljan i degspadet. Rör sedan ner mjölblandningen i despadet och knåda samman till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter.
- Smöra och mjöla två bakformar 1½ liters.
- Knåda degen och dela den i två bitar. Lägg bitarna i brödformarna. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader. Efter jäsning pensla med en
blandning av äggula och lite vatten.
- Strö till sist på lite flingsalt. Grädda bröden i 40-50 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (6)
Relaterade Artiklar
Olivkaka
Olivkakan är en specialitet från franska Atlantkusten. Till kakan dric...
Smakade mycket gott! Lagom saltsmak!
Jättegott bröd! Jag behövde lite mera mjöl än 12 dl, och nästa gång ska jag vara mera generös med flingsaltet ovanpå, det är sååå gott med den smakbrytningen. :)
jätte gott
Bakade detta brödt i går kväll. Hade det till frukost. Supergott! Nog det godaste brödet jag själv har bakat! Extra plus är att det är mycket billigt att baka. Saftigt och gott med morötter, kommer garanterat at bakas flera gånger. En klar 5 av mig! Passar på att lägga med en bild av baket :-)
Använda förresten vetemjöl av fullkorn istället för vanligt vetemjöl, fick ha i något mera mjöl...
Hade inga morötter hemma men hade ett stort äpple...så rev ner 200g av det istället. Det blev supersaftigt och jättegott:) Ska prova originalreceptet idag;) Tack!