Morotsbröd med nötter

Serverar: 2 portioner

Detta är ett saftigt bröd som har fått sin vackra färg av morötter. Bröden blir stora så välj själv om du vill göra 2 eller 3 stycken.

Ingredienser

  • 1½ dl vetekross
  • 2 dl vatten
  • 4 dl kallt vatten
  • ½ dl olivolja
  • 50 g jäst
  • 2½ dl naturell yoghurt
  • 2-3 morötter
  • 1½ dl hasselnötter
  • 2 dl solroskärnor
  • 2½ msk baksirap
  • 2 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • 7 dl fint rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp vetekrosset med 2 dl vatten, låt det koka 2 minuter. Häll på det kalla vattnet samt oljan. Låt blandningen svalna till 37 grader. Rör ut jästen i blandningen.
    2. Skala, skölj och riv morötterna. Hacka nötterna. Blanda jästblandningen med yoghurt, morötter, nötter, solroskärnor, sirap och salt.
    3. Arbeta in mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den har släppt bunken. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
    4. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda samman degen. Dela degen i 2 delar. Forma till runda bröd och lägg dem på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Skåra brödet i rutmönster med en vass, mjölad kniv. Låt brödet jäsa under bakduk 20-30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
    5. Grädda bröden på nedersta falsen i 40-50 minuter. Låt svalna på galler - utan bakduk för knaprig skorpa och med bakduk om ytan ska vara mjuk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MsChilly 17 augusti 2009

    Funkar det att frysa detta brödet?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben