Morotskaka med saffran

Serverar: 8-10 portioner

Så här års smaksätts morotskakan med saffran, knapriga nötter, mörk choklad och torkad frukt. Glaseras sedan med en len glasyr med smak av apelsin. Ljuvligt god!

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl grovriven morot
  • 1½ dl solrosolja
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 g saffran, 2 kuvert
  • 100 g mörk choklad
  • 1½ dl hasselnötter
  • 2 dl torkade tranbär
  • Apelsinglasyr
  • 100 g Philadelphiaost, färskost
  • 50 g smör
  • 1½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ apelsin, rivet skal
  • 25 g mandelspån
  • Garnering
  • Apelsinklyftor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner grovriven morot, olja och apelsinskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och saffran och vispa ner i smeten. Grovhacka chokladen och nötterna och vänd ner choklad, nötter och torkade tranbär i smeten.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 75 minuter. Känn med en provsticka att den är färdiggräddad. Låt kakan svalna.
    4. Apelsinglasyr: Blanda färskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker och apelsinskal i en skål och bred över kakan. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna och strö på kakan. Garnera kakan med apelsinklyftor.

    Liknande recept

    4.8
    3 h
    8-12
    32
    5
    1 h 30 min
    1
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben