Morotskaka, mindre fett och mera fibrer
Ett omarbetat recept på morotskaka med mindre fett och mera fibrer. Att använda råsocker/sötningsmedel istället för vanligt socker och havregryn/dinkelmjöl istället för vetemjöl ger ett lägre GI och toppingen är betydligt magrare än den gamla vanliga. Valnötter bidrar också till lägre Gi men höjer ju fetthalten, även om det är nyttigt fett.....
Ingredienser
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl fullkornshavregryn
1 ½ dl Hermesetas strö (eller knappt 1 dl fruktsocker)
½ dl råsocker (gärna muscovado) eller totalt 2 dl Hermesetas
½ tsk salt
3 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 dl krossat linfrö
1 dl rapsolja
4-5 rivna morötter
3 ägg
Topping
2,5 dl mjölk
2 tsk maizenamjöl
2 msk Hermesetas strö (eller fruktsocker)
Saften av 1 citron
1 ½ dl kesella
3 gelatinblad
Till garnering
1 dl valnötter eller citronskal
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser till kakan. Rör i morötter, olja och uppvispade ägg.
- Grädda i smord och bröad (ströbröd eller havregryn) form 175 grader i 35-40 min.
- Gör toppingen så här:
Vispa i maizenan i mjölken, koka upp under vispning till den tjocknar.
- Låt svalna, blanda i kesellan, smaksätt med citronsaft och sötningsmedel.
- Rör i de mjuka gelantinbladen (blötlägg i kallt vatten 5 min, krama ur och lös dem i ett par msk varmt vatten).
- Bred ut toppingen på den avsvalnade kakan och dekorera med tunna strimlor citronskal eller hela valnötter. Låt stå någon timme för att stelna.
- Vill man inte ha besväret att göra toppingen blir det lika gott med citronkesella + citronskal eller valnötter, tänk bara på att inte ta på kesellan förrän precis till serveringen annars kan den rinna av.
- Traditionell topping består ju av 50% smör och 50% Philadelphiaost, gott men fett……
Liknande recept
Kommentarer (0)