Morotssemla med apelsin och mandel
I den senaste Buffé tidningen så hittade jag detta recept på semlor med morotsjuice istället för mjölk i degen och en fyllning med morotsjuice, apelsin och mandel. De var otroligt goda och var väldigt vackra att servera med sin solgula färg. Dessa semlor kommer jag garanterat att göra om!
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm morotsjuice
1½ dl socker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
14 dl vetemjöl, 840 g
Fyllning
400 g mandelmassa
1½ dl morotsjuice
1 msk finrivet apelsinskal
½ dl färskpressad apelsinjuice
5 dl vispgrädde
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med morotsjuicen i en bunke eller en köksmaskin med degkrok tills jästen löses upp. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela på mitten. Rulla till två längder och dela varje längd i 20 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på 3 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna påg galler under bakduk. Skär av toppen på bullarna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas. Spara inkråmet i en bunke.
- Fyllning:
Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop brödinkråm och mandelmassa med en elvisp. Tillsätt morotsjuice, apelsinskal och -juice. Vispa ihop till en jämn smet. Vispa grädden fluffig.
- Fyll bullarna med mandelfyllningen. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locket och pudra över florsocker. Ät och njut!
Liknande recept
Kommentarer (0)