Mors äkta ungerska bröd

Serverar: 3 portioner

Detta bröd fick vi alltid hemma som barn, jag har fortsatt att baka detta själv. Det är ljust bröd med mjukt innehåll och en knaprig lite seg yta. Detta brödet är lätt att göra men jäsningen tar tid, fast det är värt det.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 8 tsk salt
  • 12 dl ljummet vatten
  • 100 g smält smör eller margarin
  • Ca 2 kg vetemjöl
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke, häll på lite av vattnet, lös upp jästen, häll sedan på resterande vatten och smöret, blanda i salt och mjöl. Arbeta ihop i ca 20 min, låt stå och jäsa i 2 timmar. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar, arbeta degen till limpor som läggs på smord långpanna (jag brukar lägga dem över kortsidan, då de breder ut sig mycket på bredden), låt jäsa till dubbel storlek. Grädda i 300 grader ca 20 minuter, sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter, pensla med kallt vatten lite innan de är färdiggräddade. Om du tycker att de blir för mörka på ytan lägg då ett folie över i slutet av bakningen. Själv gillar jag den mörkare ytan.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben