Moussaka à la LCHF

Serverar: 4-6 portioner

En stadig allt-i-ett-rätt som är helt underbar. God såväl nygräddad som dagen efter. Gör gärna en extra stor laddning när du ändå håller på! Undviker du helst komjölksprodukter? Skipa då gratängosten och yoghurten i toppingen och använd istället majonnäs med smulad fetaost i.

Ingredienser

  • 2-3 auberginer
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk ajvar relish
  • 1 msk torkad oregano eller mynta
  • ½-1 tsk kanel
  • Salt
  • Peppar
  • Topping
  • 150 g fetaost
  • 3 dl crème fraiche eller grekisk/turkisk yoghurt
  • 150 g riven smakrik ost
  • Servering
  • Matig sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Börja med att skära auberginerna i cm-tjocka skivor, lägg ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och baka i 20 minuter eller tills skivorna fått lite färg. Gör under tiden köttfärsröran.
    3. Hacka lök och vitlök och stek några minuter i olja på medelhög värme. Tillsätt färsen samt övriga ingredienser utom toppingen. Låt puttra ca 15 minuter.
    4. Varva sedan auberginer och köttfärsröran i en ugnsform. Riv/smula fetaosten och blanda den med crème fraichen. Bred över moussakan. Toppa med den rivna osten och grädda i 30 minuter (höj till 200 grader) eller tills moussakan har fått fin färg.
    5. Servera moussakan med en stor matig sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben