Mumsig matjestårta

Serverar: 12 portioner

Tid: 5 timmar

Lyxigt krämig med läcker sälta och generös garnering. Det är tur att den frestande matjestårtan görs i långpanna så att den räcker till många!!

Ingredienser

  • Botten
  • 300 g kavring
  • 100 g smör
  • Mousse
  • 6 gelatinblad
  • 200 g matjessill (avrunnen vikt)
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 tsk dijonsenap
  • 1 dl finklippt gräslök
  • 4 msk finhackad rödlök
  • 4 dl vispgrädde
  • lite sillspad
  • Garnering
  • ½ dl finklippt gräslök
  • ½ dl finhackad rödlök
  • 4 hårdkokta ägg
  • Ca 100 g matjessill (avrunnen vikt)
  • 12 kaprisbär
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Skär kavringen i grova bitar. Kör bröd och smör i en matberedaren till en smulig massa. Tryck ut massan i en liten långpanna, ca 21x30 cm. Låt stå i kylen tills botten stelnat.
    2. Mousse: Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter. Skär sillen i fina tärningar. Blanda med crème fraichen, senap, gräslök och rödlök. Värm ett par matskedar av moussen i en kastrull. Krama ur ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör tills de har smällt. Blanda ner detta i resten av moussen. Vispa grädden. Vänd ner den i smeten. Smaka av med sillspad. Fördela moussen jämt i formen. Låt stå kallt för att stelna, ca 4 timmar.
    3. Garnera före servering.

    Liknande recept

    4.9
    35 min
    5-7
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben