Murgh makhani - indisk smörkyckling

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Är helt underbar om man gillar kryddig mat.

Ingredienser

  • 900 g urbenad lårfilé av kyckling eller
  • 1 hel kyckling
  • 100 g normalsaltat smör
  • 1 msk spiskummin
  • 4 tsk honung
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 2 msk pressad lime
  • MARINAD
  • 1 ½ dl tjock yoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk pressad lime
  • 6 pressade vitlöksklyftor
  • 4 cm ingefära, finhackad färsk
  • 3 msk garam masala
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald bockhornsklöver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk kanel, krossad eller mald
  • Makhanisås
  • 800 g krossade tomater (2 burkar)
  • ½ tsk torkad bockhornsklöver
  • 2 - 3 finhackade jalapeño eller annan mild chili
  • 4 kryddnejlikor
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig ugnsfast form. Skär kycklingköttet i bitar på några centimeter (eller stycka den hela kycklingen i 8-10 bitar).
    2. Lägg ner bitarna i marinaden och låt stå täckta i kylen över natten (har man bråttom funkar det med ett par timmar också, men smaken blir inte lika djup).
    3. Nästa dag: blanda alla ingredienser till såsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning. På så vis tjocknar såsen och mognar i smak. Ställ åt sidan.
    4. Värm ugnen till 225º C. Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen och baka i 10 minuter. Sänk värmen och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt. Kycklinben tar lite längre tid.
    5. Under tiden, smält smöret i en kastrull och strö över spiskumminet. Låt fräsa några minuter. Tillsätt honung, grädde, svartpeppar och lime.
    6. Häll makhanisåsen i smörblandningen. Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter. Servera med kokt basmatiris och nanbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben