Mustig levergryta i lergryta - allt i ett

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Lever i lergryta blir helt gudomligt god utan risk att bli torr och hård. Smakblandningen i denna gryta passade perfekt ihop med den mjälla levern. Serverad med skivad saltgurka som pricken över i. Allt i ett när det är som bäst. Blir något över så portionsförpacka och frys till luncher.

Ingredienser

  • 500 g ungnötslever
  • 300-400 g potatis
  • 1-2 gul lök (200 g)
  • 200 g champinjoner (skivade från burk)
  • 400 g krossade tomater
  • 1 äpple
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk pepparmix
  • 1 tsk curry
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk soya
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Lägg lergrytan i blöt minst 15 minuter.
    2. Blanda mjöl, pepparmix och curry i en plastpåse. Skär levern i ca 3 centimeters kuber och lägg i mjölblandningen. Skaka om så levern blir väl täckt på alla ytor.
    3. Skär gul lök, potatis och äpple i sockerbitsstora bitar. Finskiva vitlöken och häll av spadet från svampen.
    4. Lägg svamp och allt det skurna i grytan och salta. Smula i buljongtärningen och tillsätt soya, vispgrädde och tomater.
    5. Rör om allt väl och sätt in nederst i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader och låt stå i 1 timme.
    6. Servera ur grytan med saltgurka som tillbehör.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    forsbecks 17 september 2012

    Den var en jätte god grytta, ska testa med kyckling lever!

    dag6 5 april 2013

    Nu har vi lagat denna gryta ,vi tog lammlever. Dett blev mycket gott,kommer att göra det flera gånger.

    Anderstam 5 april 2013

    Tackar & Bugar för era fina omdömen! Kul att höra att det fungerar med all sorts lever. Ha en skön vår i solsken.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben