Mustig linssoppa på gröna linser

Serverar: 4 portioner

Mustig gryta som värmer gott. Behövs inget kött. Receptet kommer från Bonniers Kokbok.

Ingredienser

  • 2 ½ dl gröna linser (200 g)
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 msk olja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,25 liter vatten
  • 1 burk hela tomater (400 g)
  • 1 lagerblad
  • 2 buljongtärningar (höns/grönsak)
  • 3 medelstora skalade råa potatisar
  • 1 msk honung
  • 2 tsk vinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor, gärna mer
  • ev ½ tsk salt
  • ½ tsk Kajennpeppar (gärna mer)
  • Hackad persilja till servering
  • Instruktioner

    1. Lägg linserna i blöt över natten eller i minst 3-4 timmar.
    2. Fräs löken mjuk i oljan i en stor kastrull. Löken ska bara bli mjuk och glansig, den ska inte ta färg. Pudra över paprikapulvret.
    3. Häll på vattnet och spadet från tomaterna. Spara tomaterna så länge. Lägg i blötlagda avrunna linser, lagerblad och buljongtärningarna. Tillsätt även potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Salta försiktigt.
    4. Lägg ner tomaterna som delats i stora bitar. Smaka av med honung, vinäger och vitlök. Koka soppan i några minuter till. Smaka av soppan. Strö över hackad persilja, klicka över lite crème fraiche och servera varm.
    5. Servera gärna med lite bröd, vitlöksbröd eller vitt lantbröd.

    Liknande recept

    3.3
    45 min
    5-6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben