Mustiga limpor

Serverar: 2 portioner

Ett härligt julbröd med doft och smak av pepparkaka. Passar bra istället för vörtbröd på julbordet.

Ingredienser

  • 1 flaska julmust, ca 3 dl
  • 1½ dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl olja
  • 1 dl mörk sirap
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 12-14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Värm julmust och mjölk till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vätskan.
    2. Tillsätt olja, sirap, salt, kryddor, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
    3. Dela degen i två delar. Forma dem till släta längder och lägg i smorda 1,5 liters avlånga formar. Tryck till degen. Täck med bakduk och jäs ca 30 minuter.
    4. Grädda 30-40 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt mogna ett dygn.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1
    5
    1 h 30 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben