Nationalströmming med potatismos

Serverar: 4 portioner

Mums! Toppengott!

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1 gul lök
  • 1/2 knippe dill
  • 1/2 knippe gräslök
  • 8 ansjovisfiléer, finhackade
  • 24 strömmingsflundror
  • Rågmjöl
  • Ströbröd
  • Smör
  • Rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Potatismos
  • 900 g skalad potatis
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 knippa finhackad persilja
  • 3-4 msk smör
  • Muskotnöt
  • Salt
  • Peppar
  • Sås
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk smör
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 msk Slotts orökta kaviar
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ansjovissmet: Koka äggen lösa (4–5 minuter). Skala och hacka löken mycket fint. Skär dillen och gräslöken lika fint. Mosa ihop lök, ägg, dill, gräslök och ansjovis till en fast smet.
    2. Fördela och bred ut ansjovissmeten på hälften av strömmingsfiléerna. Salta och peppra lätt och lägg på resten av filéerna. Tryck ihop lätt och panera flundrorna i sin egen fuktighet i en blandning av rågmjöl, ströbröd, salt och peppar.
    3. Mos: Gör ett ganska löst potatismos. Koka potatisen mjuk. Pressa den genom potatispress i en serveringsskål eller kastrull. Värm gräddmjölken och rör i den. Tillsätt smör och muskot. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. Håll varmt.
    4. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör samt någon matsked rapsolja. Stek flundrorna i omgångar 3–4 minuter på varje sida. Håll dem varma – eller använd två stekpannor.
    5. Sås: Smält crème fraiche i en kastrull. Rör ner smöret, gräslöken och kaviaren. Smaka av med peppar men var försiktig med saltet.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben