Ninas ärtsoppa

Serverar: 10 portioner

Tid: 2 timmar

Jag mixade ihop receptet själv av ett grundrecept och prova fram resten efter smak. Soppan är omtyckt av mina bekanta. Rättat: mellanrum mellan ingredienser och måttenheter.Och beskrivning.

Ingredienser

  • 500 g torkade gula ärter
  • 3 l vatten
  • 800 g strimlat sidfläsk
  • 1 lök
  • 2 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 1 tsk malen svartpeppar eller krossad grönpeppar
  • 1 msk mejram
  • 1,5 msk basilika
  • 1 msk timjan
  • 1 msk senap
  • Instruktioner

    Skölj ärterna i kallt vatten och lägg dem i blöt i en stor kastrull i en vattenmängd som motsvarar ca hälften av vattenmängden i receptet. Låt ärterna ligga i blöt över natten, men i ett kyligt förråd (alltså ej kylskåp eller rumstemperatur). Tillsätt resten av vattnet i kastrullen. Hetta upp och låt ärterna börja koka. Tillsätt timjan, buljong och peppar. Laga fläsket i mindre bitar. Skala löken och strimla, stek båda ingredienserna tillsammans i en stekpanna. Blanda med dem i den kokande ärtsoppan. Tillsätt salt, senap, mejram och basilika i slutskedet av kokningen och låt soppan stå och dra ett par timmar innan den avnjuts. Servera ostsmörgåsar som tilltugg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben