Serverar: 10 portioner
Tid: 2 timmar
Jag mixade ihop receptet själv av ett grundrecept och prova fram resten efter smak. Soppan är omtyckt av mina bekanta. Rättat: mellanrum mellan ingredienser och måttenheter.Och beskrivning.
Skölj ärterna i kallt vatten och lägg dem i blöt i en stor kastrull i en vattenmängd som motsvarar ca hälften av vattenmängden i receptet. Låt ärterna ligga i blöt över natten, men i ett kyligt förråd (alltså ej kylskåp eller rumstemperatur). Tillsätt resten av vattnet i kastrullen. Hetta upp och låt ärterna börja koka. Tillsätt timjan, buljong och peppar. Laga fläsket i mindre bitar. Skala löken och strimla, stek båda ingredienserna tillsammans i en stekpanna. Blanda med dem i den kokande ärtsoppan. Tillsätt salt, senap, mejram och basilika i slutskedet av kokningen och låt soppan stå och dra ett par timmar innan den avnjuts. Servera ostsmörgåsar som tilltugg.