Nöt och fruktbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Ett bröd som är saftigt och gott.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • 25 g rumstempererat smör
  • 2 tsk salt
  • ½ dl sirap
  • 250 g kesella, lätt
  • 150 g grovhackade hasselnötter
  • 1 dl russin
  • 0,75 - 1 dl hackade torkade fikon
  • 0,70 - 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 15 – 16 dl rågsikt
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, sirap, kesella, nötter, russin, fikon, aprikoser och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och forma till runda limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt. Sätt ugnen på 250°. Låt jäsa ca 20 min. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min, sänk till 175° och grädda ytterligare ca 30 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben