Nötbröd med fikon

Serverar: 1 portioner

Ett mycket gott och lättbakat matbröd

Ingredienser

  • 15 torkade fikon, ca 200 g
  • 2 ½dl blandade nötter och mandel
  • ½ pkt färsk jäst à 50 g
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Mixa fikon och nötter ganska fint i en mixer eller matberedare.
    2. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt fikon-nötblandningen, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
    3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, 30x40 cm. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda ihop den. Forma degen till en längd lika lång som plåten. Lägg den på plåten och låt jäsa ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
    4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Sänk värmen till 200°C. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 95°C.
    5. Servera brödet till ost, till exempelvis getost eller blå-/grönmögelostar.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben