Nötfyllda stjärnor

Serverar: 30 portioner

Frasig deg och smakrik fyllning i en strålande kombination!

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ dl vispgrädde
  • Fyllning
  • 150 g hasselnötter
  • 1 dl socker
  • 1 äggvita
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • Finrivet skal av ½ apelsin
  • 1½ msk färskpressad apelsinsaft
  • Pensling
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Hacka samman smör, vetemjöl och bakpulver. Tillsätt vispgrädden och arbeta snabbt samman till en slät deg. Låt vila kallt minst 30 minuter.
    2. Mal hasselnötterna och blanda dem med socker, äggvita och smör. Tillsätt apelsinskal och- saft. Arbeta snabbt samman till en smidig massa.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Sporra upp den i fyrkantiga bitar, ca 6x6 cm. Sporra snitt halvvägs mot mitten från varje hörn. Forma fyllningen till en rulle och skär i mindre bitar. Rulla till kulor och lägg i mitten på varje kaka.
    5. Lyft upp ena snibben i varje hörn och tryck fast ordentligt på mitten, så att de möts över fyllningen. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggula som vispats samman lätt med lite vatten. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben