Nötgryta med örter och rödvin

Serverar: 4 portioner

En mustig men ändå fettsnål rätt där köttet är så mört att det smälter på tungan. En underbart god gryta med massor av smakrika örter.

Ingredienser

  • 600 g högrev av nöt
  • Svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk olja
  • 3 gula lökar
  • 2 salladslökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar kyndel
  • 4 kvistar persilja
  • Salt
  • 2½ dl rödvin
  • 2½ dl köttbuljong
  • 2 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i 6 cm stora tärningar och skär bort synligt fett. Gnid in köttet med peppar. Blanda timjan och 1 msk olja och pensla köttet med blandningen. Ställ kallt 15 minuter.
    2. Skala löken och tärna den grovt. Ansa salladslöken och skiva den fint. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala moroten, halvera den på längden och skär i 1 cm tjocka skivor. Skölj örterna och bind ihop dem med steksnöre till en bukett.
    3. Hetta upp resten av oljan i en gryta. Lägg i köttet och bryn det runtom. Ta upp köttet med hålslev och salta det lätt. Lägg lök, salladslök, vitlök och morot i grytan och fräs 2-3 minuter under omrörning.
    4. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt vin och buljong. Lägg i örtbuketten, lagerbladen och nejlikorna och blanda väl. Lägg på locket och låt sjuda cirka två timmar på svag värme.
    5. Ta upp örtbuketten och lagerbladen. Smaka av med salt och peppar, servera med potatis eller ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben