Nötig äppelpaj med mandelmassa
Om man vill lyxa till äppelpajen lite, varför inte göra det ordentligt?
Ingredienser
Pajdeg
125 g smör
3 ½ dl dinkelmjöl
½ dl florsocker
2 ägg
Fyllning
2-3 äpplen
1 dl äppelmos
150 g mandelmassa
Hallon
½ tsk kanel
Potatismjöl
Några hasselnötter
Smuldeg
75 g smör
1 ½ dl dinkelmjöl
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
Instruktioner
- Först ska jag bara säga att om man vill byta ut dinkelmjölet mot vetemjöl går det bra också, ta då lika mycket.
Börja med pajdegen och tryck ut den i en form. Låt gärna svalna i kylskåp i 30 min. Under tiden sätter du på ugnen på 225 grader och blandar ihop ingredienserna till smuldegen.
- Kärna ur och klyfta äpplena och riv mandelmassan. Bred 1 dl äppelmos på pajdegen, lägg därefter på ett av de skivade äpplena. Lägg hallon längs med kanten. Strö kanel, mandelmassa och lite potatismjöl över äpplena. Lägg på hasselnötterna hela eller hackade, vart du vill ha dem. Jag brukar lägga dem i mitten. På med smuldegen och resten av äpplena överst, blir det väldigt fullt trycker du bara ner smuldegen lite. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (1)
God paj! Jag kunde inte låta bli att ta en bit till, och en bit till... Jag skulle ha tagit fler äpplen, dock. Och en ännu större form. :) Många goda smaker från mandelmassa, hasselnötter, hallon och äpple och kanel. Tack för receptet!