Nötkaka med apelsin och morot

Serverar: 1 portioner

En saftig nötkaka som är oerhört hållbar och räcker till många. Inget tillsatt fett behövs utan nötterna och morötterna ger saftigheten. Nötsmaken har fått extra krydda av apelsin.

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 3 dl socker
  • 300 g fint rivna morötter
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 300 g malda hasselnötter
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk pressad apelsinsaft
  • Apelsinglasyr
  • 2 ½ dl florsocker
  • ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft
  • Apelsingarnering
  • Strimlat skal av 1 apelsin
  • 3 msk pressad apelsinsaft
  • 3 msk socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form 24 cm i diameter med löstagbar kant. Separera fem ägg i gulor och vitor. Vispa äggulorna och de sista ägget med socker tills det är ljust och pösigt. Rör rör ner de rivna morötterna och apelsinskalet.
    2. Blanda hasselnötter, vetemjöl och bakpulver, rör ner det i smeten. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt 1 msk pressad apelsin och vispa tills det blir fast skum. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda längst ner på ugnsgallret i ca 50 minuter. Täck formen med folie de sista 10 minuterna om ytan verkar mörk.
    3. Gör fina strimlor av apelsinskalet med zesjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med en vass kniv. Koka upp pressad apelsin och socker med skalstrimlorna. Koka 5-10 minuter, ta upp skalstrimlorna och koka ev ihop lagen några minuter tills den är seg.
    4. Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker och pressad apelsin för att få lagom konsistens. bred glasyren över den avsvalnade kakan och garnera med skalstrimlorna och ev några droppar av den hopkokta lagen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben