Nordisk cidermarinerad skinka

Serverar: 6 portioner

Nordisk cidermarinerad skinka

Ingredienser

  • Ca 1 kg benfri färsk skinka
  • 7 dl torr cider
  • 2 skivade morötter
  • 2 stora rödlökar i klyftor
  • 3 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • Några kvistar timjan
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • 3 1/2 dl mellangrädde
  • 1 msk soja
  • Salt
  • Peppar
  • 150 g bacon
  • 3 stora syrliga äpplen i klyftor
  • Instruktioner

    1. Lägg köttet och grönsaker i en tjock plastpåse. Häll i cidern. Knyt om. Låt marinera ca 6 tim och gärna i kylen över natten. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
    2. Ta upp köttet och torka av det. Sila marinaden. Bryn köttet väl runt om, i smör, i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Stick in en köttermometer i steken. Salta, peppra och tillsätt timjan och rosmarin. Spara några timjankvistar till garnering. Bryn grönsakerna och lägg dem i grytan. Häll i marinaden så att det når upp till 1/3 av köttet. Efterstek på svag värme under lock tills köttets innertemperatur är 70-75º. Beräknad stektid ca 1 tim.
    3. Sila skyn i en kastrull. Koka ihop till 3 dl. Tillsätt mellangrädden och koka ihop tills såsen tjocknar 10-15 min. Smaksätt med soja, salt och peppar. Finstrimla och stek baconskivorna. Stek därefter äppelklyftorna. Skär skinkan i skivor och lägg upp på fat. Lägg bacon och äppelklyftor runt om. Garnera med några timjankvistar.
    4. Servera med såsen, pressad potatis, lättkokta sockerärtor och haricots verts.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben