Nordisk sommarnatt

Serverar: 30-40 portioner

Mörk chokladbotten med smak av jordgubb, och röd smultronglasyr. Barnvänlig variant: byt ut cidersorterna mot jordgubbs- och smultronessenser.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl flytande margarin
  • 3 dl vatten
  • 7 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 3-4 msk kakao (mängd efter smak)
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl jordgubbscider
  • Alt
  • 2-3 tsk jordgubbsessens (mängd efter smak)
  • Glasyr
  • 100 g smör
  • 5 dl florsocker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk smultroncider
  • Alt. 2-3 tsk bananessens (mängd efter smak)
  • 10 droppar gul hushållsfärg
  • Garnering
  • Färska eller djupfrysta jordgubbar
  • Smultron (om du har hemma i frysen)
  • Instruktioner

    1. Smörj en långpanna 30x40 cm, strö på ströbröd. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt cidern. Blir smeten för tunn, ta i lite mer mjöl. Häll upp smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen (jag brukar själv grädda den längst ner, går lika bra) i 25-40 minuter i 175 grader.
    2. Glasyren: Blanda grädde, cider (alt. arom) och hushållsfärg. Smält smöret och häll i. Tillätt florsockret och rör om. Bre på glasyren då kakan svalnat.
    3. Garnera kakan efter önskemål.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben