Norskt tunnbröd med lax

Serverar: 12 portioner

Detta är ett vanligt vardagsbröd i Norge och i de svenska landskapen nära gränsen. Varför inte testa att lägga två bröd ovanpå varandra med en god laxfyllning mellan?

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald anis
  • 1 tsk mald fänkål
  • 2½ dl filmjölk
  • 1 msk flytande honung
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 3-4 dl färskost, t ex philadelphia
  • 12 skivor kallrökt lax
  • Ca ½ dl hackad gräslök
  • Garnering
  • Ev mynta
  • Instruktioner

    1. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Blanda 5 dl mjöl med salt, hjorthornssalt, bakpulver, anis och fänkål i en bunke.
    2. Blanda smöret med filmjölk och honung. Vispa upp ägget och rör sedan ner det i den avsvalnade smörblandningen. Blanda snabbt samman blandningen med mjölet till en jämn deg. Låt degen vila kallt en liten stund, cirka 15 minuter, gärna i kylskåp.
    3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 12 bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka, 20-25 cm i diameter. Nagga kakan med en gaffel och grädda i en medelvarm, torr stekpanna, 1-2 minuter på varje sida.
    4. Lägg tunnbröden ovanpå varandra och täck med bakduk. Tunnbröden bör ätas dagsfärska.
    5. Bred ett jämnt lager färskost på bröden. Fördela laxskivorna på hälften av bröden och strö över lite gräslök. Lägg på resten av bröden. Tryck till och dela varje kaka i fyra bitar. Garnera ev med lite mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben