Detta är en lyxig kalastårta med mandelbottnar och god smörkräm som smaksatts med mandelnougat. Den krossade nougaten på toppen är härligt knaprig.
Ingredienser
Mandelbottnar
150 g sötmandel
3 dl florsocker
4 äggvitor
Smörkräm
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
1 dl kaffegrädde
150 g osaltat smör
Mandelnougat
1 dl strösocker
60 g hackad sötmandel
60 g flagad och rostad mandel
Instruktioner
- Börja med att göra bottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut bakpapper på tre ugnsplåtar. Rita en cirkel, ca 23 cm i diameter, på varje bakpapper.
- Skålla, skala och mal mandeln i en mandelkvarn. Blanda mandeln med florsockret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvispet.
- Bred ut smeten i cirklarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen cirka 20 minuter tills de blivit ljust bruna. Låt dem svalna lite. Vänd upp och ner på bottnarna och dra försiktigt bort bakpapperet. Låt dem kallna på galler.
- Gör smörkrämen: Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud krämen under omrörning på svag värme tills den tjocknar. Det tar ett par minuter. Ta kastrullen från plattan och rör om. Klicka ner smöret i krämen och rör tills det smält. Häll över i en skål för att svalna.
- Gör mandelnougaten: Häll sockret i en stekpanna och låt det smälta på svag värme under omrörning. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt och alla sockerklumpar är borta. Häll upp nougaten på ett smort bakpapper och låt den kallna. Finfördela hälften av nougaten i en mixer. Hacka resten av nougaten grovt.
- Blanda 2/3 av smörkrämen med den finfördelade nougaten och bred ut den på två av bottnarna. Lägg dem ovanpå varandra. Lägg till sist på den tredje bottnen och bred över resten av smörkrämen. Strö över den grovhackade nougaten. Förvara tårtan svalt tills den ska serveras.
Liknande recept
Kommentarer (0)