Nyponsaft med citron och vanilj

Serverar: 1 portioner

Passa på och gör saft av nyplockade nypon. Saften i receptet fryses. Vill man hellre förvara den i skafferi, tillsätts valfritt konserveringsmedel.

Ingredienser

  • 500 g färska nypon
  • 1 vaniljstång
  • 2 citroner
  • 12 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten och skär dem i grova skivor. Ansa nyponen och blanda dem med vaniljstång och frön och citronskivor.
    2. Koka upp vattnet och häll det över nyponblandningen. Låt stå i ca 30 minuter. Krossa nyponen lite grovt med en potatisstomp. Låt blandningen stå kallt, i kall matkällare eller kylen i ca 12 timmar.
    3. Sila av saften och häll vätskan i en kastrull. Tillsätt sockret och koka upp. Låt koka kraftigt tills sockret lösts upp. Dra åt sidan och låt svalna. Häll på väl rengjorda plastflaskor och frys in den saft som inte kommer att drickas inom kort. Eller tillsätt konserveringsmedel enligt tillverkarens anvisningar. Fyll inte flaskorna ända upp om saften skall frysas. Saften späds, 1 del saft och 3 delar vatten, eller efter egen smak och tycke.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben