Öländsk getostkräm

Serverar: 4-6 portioner

Servera krämen i portionsformar med smulad getost, rostade hasselnötter eller mandlar Denna goda kräm har jag fått tillsammans med olika goda bröd när jag har ätit Finsmakarmeny på Borgholms Hotell, på Öland, där Karin Fransson är kock

Ingredienser

  • 1 blad gelantin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • Några kvistar citrontimjan eller en liten kvist rosmarin
  • 80-100 g öländsk getost eller fetaost, rumsvarm
  • Salt
  • Vitpeppar, nymalen
  • Instruktioner

    1. Lägg gelantinbladet i blöt.
    2. Koka upp grädde och tillsätt vitlöken och örterna. Låt sjuda i cirka två minuter.
    3. Ta av kastrullen från värmen, sila av och rör ner getosten. Vispa slätt och rör ner det urkramade gelantinbladet medan smeten fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar.
    4. Sila smeten, häll upp i portionsformar, 4-6 stycken, och ställ kallt i minst tre timmar.
    5. Lycka till. Njut.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    evaullabritt 4 februari 2015

    Men så gott. Det var nog den bästa förrätten på länge, perfekt krämig konsistens. Jag använde getbrie och serverade i portionsformar med små stekta rödbetstärningar och grovhackade rostade hasselnötter på toppen. Detta kommer att bli en skrytförrätt nästa gång vi har gäster. Solklar femma, eller mer om det gick. Mäktig och dryg. Det blev 8 små portioner, precis lagom stora.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben