Ört- och ostbakad lax

Serverar: 8 portioner

Tid: 45 minuter

Kan rekommendera denna lax med basilikasås till.

Ingredienser

  • 1 hel laxsida, ca 1½ kg
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0.75 dl riven fetaost
  • 25 g pinjenötter eller mandelspån
  • l kg potatis
  • Olivolja
  • 1 msk sesamfrön
  • Basilikasås
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 3 msk hummerfond
  • 4 dl lätt crème fraiche
  • ½ dl hackad färsk basilika
  • 1 msk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • 2 krm peppar
  • Instruktioner

    1. Lägg ut laxen på en plåt med bakplåtspapper. Ta ev. bort ben. Salta och peppra.
    2. Blanda basilika, persilja och ostarna. Bred ut det på laxsidan. Strö över pinjenötter.
    3. Tvätta och dela stora potatisar. Lägg dem på ett ugnsfat, droppa över lite olja och salta, strö över sesamfrö.
    4. Stätt in både lax och potatis i ugnen i 225 grader ca 30 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 65 grader och potatisen är mjuk och har fin färg.
    5. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Pudra över mjölet och blanda. Häll över vatten, fond och crème fraiche. Sjud 5 minuter. Tillsätt basilika.
    6. Mixa såsen med en stavmixer, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera med citron, rädisor, potatisen, morötter och blomkål.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben