Ört- och skinkpaj

Jag är väldigt förtjust i paj!

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 dl vetemjöl special med fullkorn
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 100 g rökt skivad skinka
  • 100 g purjolök
  • 100 g röd paprika
  • 1 finhackad vitlök
  • 1 msk smör till stekning
  • Äggstanning
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl färska örter t ex basilika, rosmarin och timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ krm salt
  • 3 ägg
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 °C.
    2. Pajskal: Mixa mjöl, smör, crème fraiche och salt till en pajdeg. Tumma ut den i en stor pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt ca 15 minuter. Förgrädda ca. 10 minuter.
    3. Fyllning: Dela, skölj och strimla purjolöken. Skär paprikan och skinkan i tärningar. Finhacka vitlöksklyftan. Fräs paprika och purjo i smör tills purjon mjuknat, tillsätt vitlök och skinka.
    4. Äggstanning: Mixa örter och vitlök med 1 dl av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggen. Salta, peppra och rör ner osten. Fyll pajskalet med röran och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i 25 -30 minuter tills pajen fått fin färg och stelnat.
    5. Servera med sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben