Skinkpaj

Serverar: 4-6 portioner

Mycket god och omtyckt paj som alla vill ha receptet på

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g margarin
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl riven ost
  • 3 krm salt
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Pensling
  • 1 ägg ( uppvispat )
  • Fyllning
  • 1 pkt broccoli ( ca 275 g )
  • 4 dl purjolök ( skivad )
  • 150 g rökt skinka
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ljus fransk senap
  • 3 krm salt
  • 2 krm vitlökspeppar eller mellanmalen Svartpeppar
  • 3-4 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop matfett och mjöl till en gryning massa. Tillsätt riven ost, salt, samt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
    2. Platta till degen och låt den vila svalt ca 30 minuter. Kavla ut degen till en stor rund platta (jag brukar bara trycka ut den i formen ). Klä en osmord pajform ca 27-28 cm ,med degen och klä även över formens kant och vik över kanten.Nagga pajbotten och pensla med vispat ägg och fögrädda ca 8-10 minuter i 200 grader.
    3. Låt svalna något. Koka broccolin i lättsaltat vatten, låt rinna av. Fräs purjon nätt och jämt mjuk, låt svalna något.Skär skinkan i små bitar. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk. Tillsätt senap och kryddor.Lägg skinka, purjo och broccoli i det förgräddade skalet. Strö över riven ost och häll över äggblandningen. Grädda ca 25 minuter tills fyllningen stelnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Gott av julskinkan
    Julskinka är jättegott, men inte varje dag. Vad göra med alla skinkres...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben