Örtbakad lax med jordärtskockor

Serverar: 4 portioner

Jordärtskocka skuren i tunna skivor och en ört- och parmesanbakad lax passar som lite lyxigare rätt mitt i vardagen. Vill du ha variation kan du byta ut hälften av jordärtskockorna mot potatis.

Ingredienser

  • Rostade skockor
  • 600 g jordärtskockor
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Lax
  • 600 g laxfilé
  • 3 dl finhackade örter, till exempel persilja, oregano, timjan
  • 3 dl parmesanost, finriven
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Apelsin- och chilidressing
  • 1 krm chiliflakes
  • Rivet apelsinskal och saft , från ½ apelsin
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula, liten
  • ½ dl olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Till servering
  • Ärtskott
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225 grader, gärna grillfunktion.
    2. Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten med lite citron. Annars missfärgas de lätt. Skär skockorna i tunna skivor och lägg dem i en stor ugnsform. Tillsätt olivolja, salt, grovmalen svartpeppar och vänd runt skockorna. Ställ in formen mitt i ugnen och låt rosta i cirka 15 minuter.
    3. Blanda örter, parmesan och svartpeppar till en slät massa. Skär laxen i fyra portionsbitar, salta och peppra dem runt om.
    4. Ta ut ugnsformen ur ugnen och lägg laxbitarna ovanpå skockorna. Bred parmesan- och örtblandningen över laxen och ställ in formen i ugnen igen. Stek i ytterligare 15–20 minuter tills laxen är färdiglagad och skockorna är mjuka och börjar få fin färg.
    5. Gör under tiden dressingen. Blanda vitlök, chiliflakes, dijonsenap, äggula samt saft och skal från apelsinen. Vispa ner olivoljan och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
    6. Servera laxen och jordärtskockorna med dressingen och gärna ärtskott vid sidan av.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben