Örtfylld oxfilé

Serverar: 4 portioner

Oxfilé är riktig festmat. Här har det möra köttet en utsökt fyllning av örter, parmesan, rödlök, vitlök och svamp.

Ingredienser

  • 1 bit oxfilé, 600 g
  • 3 msk olivolja
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 dl champinjoner, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • ½ dl persilja, finhackad
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk riven parmesanost
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 krm salt
  • 1 msk nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett 4-5 cm djupt snitt längs filén men skär inte igenom köttet. Vänd ut de båda halvorna till ett öppet snitt.
    2. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och fräs rödlöken cirka tre minuter tills den är lite mjuk. Tillsätt champinjoner och vitlök och fräs ytterligare tre minuter. Ta av stekpannan från värmen och rör ner persilja, ströbröd, parmesanost, timjan och salt. Lägg blandningen i oxfilén. Lämna en kant på 1 cm.
    3. Rulla ihop filén, bind om den med kökssnöre och krydda med svartpeppar runt om. Lägg filén med skarven neråt på ett galler i en ugnsfast form. Pensla köttet med resten av oljan och sätt i en köttermometer.
    4. Sätt in oxfilén i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Stek till 55 grader (rött kött), 60 grader (medium) eller 65 grader för välstekt, ca 25-40 minuter. Ta filén ur ugnen, täck med aluminiumfolie och låt vila 15-20 minuter. Ta bort snöret, skiva filén och servera köttet varmt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben