Den godaste oxfilérätten jag ätit på länge, med Västerbottensost så klart.
Fungerar på nyår, midsommar och vid alla högtider.
hHasselbackspotatis, rödvinssås, sparris och ungsvarma cocktailtomater.
Ingredienser
600 g oxfilé, hel bit
salt och peppar
1-2 msk smör
4 vitlöksklyftor
1 msk timjan, hackad
1 färdigkavlad kyld smördeg, ca 300g
50 g riven västerbottensost
1 äggula
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra oxfilén. Bryn den runtom i het stekpanna i lite smör.
- Skala och skiva vitlöksklyforna tunnt och repa timjan.Lägg oxfilén en bit in på smördegen, strö ut vitlök, timjan och ost alldeles intill köttet.
Rulla ihop degen runt köttet och se till att fästa ordentligt.
- Pensla med äggula runt om och stek i ugnen ca 20 - 30 minuter (tills innertemperaturen är 58 - 60 grader).
- Låt oxfilén vila ca 15 minuter innan servering.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Oj vad gott! Det här blir nyårsmiddag hos oss. Väldigt enkelt, men så lyxigt. Jag bjöd den med ugnsrostade rotsaker och rödvinssås. Mums! Tusen tack och en riktigt GOD JUL!
Tack snälla för detta receptet! Blev en riktig höjdare vid vårt nyårsfirande! Goda smaker och härligt mört kött. Alla var nöjda trots att det var första gången vi lagade det! Kram från Nelsons
Väldigt gott! Vi skar upp oxfilen i skivor efter stekning i stekpannan, det blir enklare att skära upp den färdiga rullen utan att smördegen går sönder. Det krävs kanske mindre vitlök då, det blev lite väl mycket vitlökssmak.
Roligt att ni gillade detta recept lika mycket som jag gör. Vitlöken kan man naturligtvis minska på, styrkan kan vara olika broende på vitlök. Heanea