Smördegsinbakad oxfilé

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Den godaste oxfilérätten jag ätit på länge, med Västerbottensost så klart. Fungerar på nyår, midsommar och vid alla högtider. hHasselbackspotatis, rödvinssås, sparris och ungsvarma cocktailtomater.

Ingredienser

  • 600 g oxfilé, hel bit
  • salt och peppar
  • 1-2 msk smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan, hackad
  • 1 färdigkavlad kyld smördeg, ca 300g
  • 50 g riven västerbottensost
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra oxfilén. Bryn den runtom i het stekpanna i lite smör.
    2. Skala och skiva vitlöksklyforna tunnt och repa timjan.Lägg oxfilén en bit in på smördegen, strö ut vitlök, timjan och ost alldeles intill köttet. Rulla ihop degen runt köttet och se till att fästa ordentligt.
    3. Pensla med äggula runt om och stek i ugnen ca 20 - 30 minuter (tills innertemperaturen är 58 - 60 grader).
    4. Låt oxfilén vila ca 15 minuter innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Sork 19 december 2010

    Oj vad gott! Det här blir nyårsmiddag hos oss. Väldigt enkelt, men så lyxigt. Jag bjöd den med ugnsrostade rotsaker och rödvinssås. Mums! Tusen tack och en riktigt GOD JUL!

    Nelson2 8 januari 2011

    Tack snälla för detta receptet! Blev en riktig höjdare vid vårt nyårsfirande! Goda smaker och härligt mört kött. Alla var nöjda trots att det var första gången vi lagade det! Kram från Nelsons

    marval 9 januari 2011

    Väldigt gott! Vi skar upp oxfilen i skivor efter stekning i stekpannan, det blir enklare att skära upp den färdiga rullen utan att smördegen går sönder. Det krävs kanske mindre vitlök då, det blev lite väl mycket vitlökssmak.

    heanea 10 januari 2011

    Roligt att ni gillade detta recept lika mycket som jag gör. Vitlöken kan man naturligtvis minska på, styrkan kan vara olika broende på vitlök. Heanea

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben