Örtgratinerad gräddig vitlingfilé

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 30 minuter

Veckans fisk är vitling, går bra med annan vitfisk. Jag försökte korsbefrukta lite olika fiskrecept samt rensade frysen från örtkryddor. Det blev uppskattat av både mig och barnen.

Ingredienser

  • 600-800 g vitling eller annan vit fiskfilé
  • Smör till ugnsformen
  • Salt
  • Peppar
  • Saften av en halv citron
  • Rivet skal av en halv citron
  • 3 klyftor vitlök
  • Grädde, 2 dl
  • Hummerfond ca 1 tsk
  • 1/2 paket frusen basilika
  • 1/2 paket frusen persilja
  • Lite dill
  • Dragon, 1 tsk
  • 1 stor tomat i halva skivor
  • 2 skivor dagsgammalt vitt bröd i tärningar
  • 1-2 dl riven ost
  • 1-2 tsk maizena vid behov
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form. Lägg i fiskfiléer, salta och peppra. Jag fick lägga filéer i två lager och saltade och pepprade på varje lager. Pressa citronsaft över fisken, rivet citronskal fördelas över, samt hackad vitlök strösslas över.
    2. På med örterna. Häll sist på grädden och hummerfonden. In i ugnen ca 15 minuter, tills det luktar fisk.
    3. Ta ut formen, lägg tomatskivorna i snyggt mönster runt om. Ha på brödtärningarna och den rivna osten.
    4. Jag hällde på lite extra grädde på detta. In i ugnen igen tills bra färg. Om såsen ser tunn ut kan du ha i lite maizenamjöl direkt i formen, låt stå en stund till i ugnen i så fall.
    5. Servera med pressad potatis och kokt broccoli eller annan grönsak.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben